Слава храма Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Гаревцу – Ново Насеље

Категорија: Новости
Датум објављивања

Дана, 26/13. октобра 2015. године у Храму Свете Петке Параскеве у Гаревцу-Ново Насеље код Модриче, служено је велико вечерње богослужење у част преподобне мати Параскеве – Свете Петке.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Жељко Матић, свештеник дугопољски, а саслуживали су: протојереј Слободан Тошић, свештеник врањачки, протонамјесници Бојан Лазић, свештеник црквински и Стаменко Станковић, свештеник модрички и јереј Небојша Товирац, свештеник крушковопољски. За пјевницом су пјевали надлежни свештеници јереји Недељко и Никола Горановић и студенти Богословских факултета Перо Петровић и Стефан Лазић.
Након вечерње службе отац Бојан Лазић веома надахнутим ријечима говорио је о Светој Петки Параскеви и њеном подвигу. После дивних ријечи оца Бојана, народ је прилазио на благослов да прими од освећених приноса, гдје су цјеливали икону Свете Петке и били помазани освећеним уљем.
На крају је отац Никола Горановић захвалио се браћи свештеницима који су дошли да, заједно са вијерним народом парохија гаревачких, принесу молитве Господу Богу и преподобној мати Параскеви – Светој Петки.
Дана, 27/14. октобра 2015. године, када наша Православна црква прославља успомену на преподобну мати Параскеву – Свету Петку, јереји Недељко и Никола Горановић служили су Свету Литургију у Храму Свете Петке Параскеве. Црква је била испуњена до последњег мјеста. Велики број мајки и дјеце се причестио.
Након Свете Литургије услиједило је даривање часног крста, барјака и светих икона, опход око храма, помен палим борцима из последњег Отаџбинског рата и ломљење славског колача. Кум славе била је породица Стојана Јовановића, а за кума за идућу годину јавио се Зоран Маринковић. Кумови данашње славе, испред храма, припремили су богато послужење за све вјернике.

јереј Никола Горановић

 

Thursday the 17th. Affiliate Marketing.