ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИРЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Категорија: Новости
Датум објављивања

Благословом Његовог Преосвештенства Господина Хризостома Епископа зворничко-тузланског чланови Светосавске омладинске заједнице Гаревац-Ново Насеље, са надлежним свештеницима, организовали су поклоничко путовање у манастире Црне Горе.
На поклоничко путовање кренуло се 22/9. октобра 2016. године у раним јутарњим сатима, када наша Црква прославља Светог апостола Јакова и Светог деспота Стефана српског (слепог). Вођа пута био је координатор СОЗ-а Гаревац-Ново Насеље протонамјесник Никола Горановић.
Први манастир који је посјећен био је Дајбабе, чувен и познат по преподобном Симеону Дајбабском, чијим су се моштима поклонили чланови СОЗ-а и поклоници који су са њима кренули. После манастира Дајбабе успут се свратило у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици.    Овај храм је јединствен по својој архитектури и раскоши, али уједно и највећи у Црној Гори. У вечерњим сатима стигло се у манастир Острог гдје се преноћило. У недјељу јутро јутарњем богослужењу и Светој Литургији присуствовало је преко двије хиљаде људи, што је незапамћено у ово доба године. После Св. Литургије вјерници су се поклонили моштима Светог Василија Острошког и Св. мученика Станка и кренули у манастир Ждребаоник. У Ждребаонику вјерници су се поклонили моштима Св. Арсенија Сремца, али и честицама моштију Св. Јована Крститеља, Св. Марије Египћанке, Св. Марије Магдалине, Св. Јована Богослова, Св. Јована Златоустог, Св. Николаја Мирликијског, Св. Александра Невског, Св. Серафима Саровског и Свете Матроне Московске. Из Ждребаоника дошло се у манастир Пиву. Из манастира Пиве кренуло се кући и у касним вечерњим сатима дошло се у Гаревац-Ново Насеље пред храм Свете Петке Параскеве, одакле се и кренуло на путовање.
Чланови СОЗ-а, као и остали вјерници који су ишли са њима, били су презадовољни због поклоничког путовања, јер већина њих је била први пут, како у манастиру Острогу, тако и у другим манастирима као што су Дајбабе и Ждребаоник. Посебна је радост што су се поклонили моштима великих светитеља који заузимају посебно мјесто у Царству Божијем.
Свети Василије Острошки и сви свети молите Господа за спас српског народа !!!
Координатор СОЗ-а Гаревац-Ново Насеље
протонамјесник Никола Горановић

 

 

Thursday the 17th. Affiliate Marketing.