Парохија толишка (Горња Толиса код Модриче)
1) Парохију толишку сачињавају следећа мјеста: Горња Толиса,Горња Зелиња,Горње Кречане,Горњи Ријечани.

2) Парохијски храм Св.Апостола Петра и Павла, Горња Толиса, грађевина је једнобродна димензија 11x5 m, саграђена је 1929.године а освештана 1934.године, великим залагањем и трудом свештеномученика Саве Божића који је на овој парохији службовао до 1945. године. Храм је саграђен од камена, покривен је лим-цријепом, има звоник, куполу и три звона. По предању пројектант је био Марко Прајс, одакле је не зна се, а по националности је био Јевреј. Храм није живописан.
Храм има иконостас, саградио га је Александар Нинковић из Модриче,а саграђен је од липовог дрвета. Иконе на иконостасу израдила је Нина Петковић из Модриче у византијском стилу. Храм је обнављан више пута кроз своје постојање,последњи пут 2010 године,обнова је трајала двије године.Замјењен је кров,саграђена нова купола,малтерисање вањских зидова храма,унутршњих зидова,постављен нови под са подним гријањем,дренажа за одвод оборинских вода.Освећен 25.јула 2010,од стране Епископа Зворничко Тузланског Господина Василија.19.јула 2011 освештана два нова звона такође од стране Епископа Зворничко Тузланског Господина Василија.  Постоји предање да је на овом мјесту прије градње храма од камена,постојала црква брвнара а од када датира,нема писаних трагова.

3) Филијални храм Успења Пресвете Богородице у Горњој Зелињи, грађевина једнобродна димензија 8х4м,саграђена од цигле и покривена цријепом.Освештана 1966.године од стране Епископа Зворничко Тузланског Господина Лонгина.Храм није живописан.Неколико пута је реновиран,а последњи пут 2012 године. Храм има иконостас,саградио га је Александар Нинковић из Модриче,а саграђен је од липовог дрвета. Иконе на иконостасу израдила је Нина Петковић из Модриче у византијском стилу.На мјесту садашњег храма постојала је црква брвнара која саграђена 1880.године.

4) Филијални храм Светог Апостола и Јеванђелиста Марка у Горњим Кречанама, грађевина једнобродна 6х4м,саграђена од цигле и покривена цријепом. Изградња је почела 1990. год. када су освештани темељи од стране Епископа зворничко-тузланског Господина Василија, кум је био господин Драго Остојић из Бара-Градачац. Радовима је руководио свештеник Цвико Ђукић из Градачца. Црква је завршена 1991. год. када је и освештана, а кум је био Здравко Кузмановић из Ждребана.

5) Филијални храм Вазнесења Господњег у Горњим Ријечанима, грађевина једнобродна 13,5х7м,саграђена од цигле а покривена росфрајом.
Градња храма у Г. Ријечанима је почела 2001.год. а земљиште је даровао  Димитрије Петковић из Горњих Ријечана. Темељи су освештани већ наредне 2002.год.10. марта, а кумови су били Чедо и Анкица Станковић из Скугрића.Храм је освештан 2006.године од стране Епископа Зворничко Тузланског Г.Василија. Храм је посвећен Вазнесењу Господњем - Спасовдану, с тим да се слави у недељу по Спасовдану.                                                                                                                                            

6) Филијални храм у изградњи,Сплетена Липа-Горња Зелиња, саграђен од цигле.Храм граде ктитори Зоран Драгановић,Жељко Ковачевић и Тривун Дамјановић.Тренутно је фази унутрашњег уређења.III
1) Градња парохијског дома почела је 1973.године а дјелимично оспособљен за живот 26.децембра 1986.године.Саграђен је од блока а димензије су  10х9м.У потпуности је реновиран 2009.године и налази се у близини храма Св.Ап.Петра и Павла у Горњој Толиси.


IV
1) У порти храма у Горњој Толиси, налази се Светосавски дом који је саграђен 1996.године а димензије су 9х4м.састоји се из три просторије,сале за вјернике,продавнице свијећа и магацина за разне црквене ствари.

2) У порти храма У Горњој Зелињи,налази се Светосавски дом који је саграђен 80-тих година,од цигле а покривен је цријепом,а димензије су 4х4м и састоји се од двије просторије за вјернике и продају свијећа.

3) Светосавски дом у Горњим Кречанама,поред храма,димензија 8х4м,саграђен 2009.године.

V
1) Први свештеник који је службовао на овој парохији био је Тодор Радић, а година која се помиње је 1880-та.Овај свештеник био је родом из Горње Зелиње.После њега свештеник Стојан Крстиновић из Горње Толисе.Вријеме његовог службовања везано је за период од 1882. до 1887.године.
Свештеник Саво Божић,потоњи свештеномученик,на толишкој парохији службовао је више од 30 година,све до 1945. године када је пострадао мученичком смрћу.Од 1945. године парохијом управља свештеник Марко Поповић све до 1949.године када парохију преузима јереј Душан Лапчевић,катихета из Тузле.Од октобра 1955.године на парохију толишку бива постављен јереј Тодор Трипуновић,бивши катихета из Добоја.Истом бива припојена Градачачка парохија и село Скугрић.
Године 1962.на парохију долази јереј Миломир Миловановић и остаје све до 1966.године када на парохију долази јереј Будимир Анђелић који службује  до 1969.године,а после њега јереј Бранислав Радосављевић па све до 1975.године.
Јереј Стокан Ћирковић (од 1975. до 1982.године)
Јереј Боривоје Шанић (од 1982.до 1985.године)
Јереј Витомир Тодоровић( од 1985. до 1988.године)
Протонамјесник Танасије Ристанић( од 1988.до 1992.године)
Јереј Недељко Анђелић (од 1992. до 1997.године)
Јереј Александар Михајловић (од 1997. до 2006.године)
Јереј Слађан Савић (од 2006-те.године)


VI
1) Знаменита личност ове парохије а и шире је засигурно свештеномученик Саво Божић,који је обиљежио једну епоху српског народа на овим просторима.Родом је био из Осјечана,од добрих и поштених родитеља,а службовао на парохији толишкој преко тридесет година.Плодови његовог рада виде се и данас,саградио је храм у Толиси,школу,бању(јавно купатило са топлом водом),учествовао активно у животу ове парохије.Прије другог свјетског рата био је бански вијећник и на такав начин учествовао у јавном животу Краљевине.Предање а и многобројни свједоци кажу,да је био јако честитог живота,да је био вриједан и радан на Њиви Господњој,да је био истински миротворац,што ће се касније показати за вријеме Другог Свјетског Рата.Био је ожењен супругом Стојом али нису имали дјеце.


VII
1) Нема никаквих свједочанстава о постојању мјеста гдје се некад налазио храм а да је данас мјесто молитве и окупљања вјерног народа.

2) Мјесто окупљања вјерног народа на разна молитвословља,било је на Дугој Њиви,јер је по предању некада постојао стари манастир који је доласком Отоманске Империје разрушен до темеља.Данас на Дугој Њиви изграђен је и обновљен велељепан манастир посвећен Св.Кнезу Лазару и свим мученицима од Косова до данас.


Извори: Љетопис толишке парохије,изказ свештеника Слађана Савића,привременог пароха толишког.

Парох : Слађан Савић рођен у Тузли 16. фебруара 1982. године. Богословију Св. Петра Цетињског у Цетињу завршио 2001. године. Дипломирао на Московској Духовној Академији 2005. године. Рукоположен у чин ђакона 04. августа, а у чин презвитера 09. августа 2006. године.
Рукоположење извршио Eпископ зворничко-тузлански г.Василије Качавенда. Ожењен супругом Марицом и има двоје дјеце, Јовану(2009) и Вукашина(2013). Говори руски језик.

Горња Толиса бб, 74261 Скугрић

Тел.053/876 444,
моб.065/237 302,

mail Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Thursday the 17th. Affiliate Marketing.